Haluttomuuteen voi olla monta syytä

Eturauhasen eli prostatan hyvänlaatuinen liikakasvu on miesten yleisimpiä terveysongelmia. Sitä ilmenee monilla ikääntyvillä – ja toisinaan jo kolmekymppisilläkin – miehillä.

Monesti sinänsä harmiton liikakasvu on sikäli kiusallinen riesa, että laajentuneen eturauhasen painaessa virtsaputkea normaali virtsantulo häiriintyy. Käytännössä tämä voi tuntua pidätysongelmina, katkeilevana tai heikkona virtsasuihkuna, kipuna virtsatessa ja tiputteluna vessakäyntien jälkeen. Toiset miehet kärsivät myös jatkuvasta hädästä, kun lukuisista WC-käynneistä ja ponnisteluyrityksistä huolimatta virtsarakko ei koskaan tyhjene kunnolla.

Virtsaamisvaikeuksien ohella kasvanut eturauhanen saattaa vaikuttaa myös erektioon ja sitä kautta seksuaaliseen halukkuuteen. Mikäli tarpeilleen joutuu heräämään monta kertaa yössä, jo väsymys voi viedä mieheltä seksihalut. Tai jos lukemattomista vessakäynneistä huolimatta rakkoon tuntuu aina jäävän virtsaa, se painaa alavatsaa eikä välttämättä houkuta petipuuhiin.

Pidä huolta eturauhasestasi

Eturauhasen liikakasvu on melkoista arpapeliä, sillä vaikka iällä, perintötekijöillä ja kehon testosteronipitoisuudella on todettu olevan vaikutusta, tutkimuksista huolimatta asiantuntijat eivät vieläkään tiedä tarkalleen, miksi toisten miesten prostata laajenee ja toisten taas ei. Osalle liikakasvu ei myöskään aiheuta minkäänlaisia oireita, ja toisilla oireet jäävät hyvin lieviksi.

Silti jokaisen miehen kannattaa muistaa, että liikakasvuun voi vaikuttaa omilla elintavoillaan. Esimerkiksi runsas alkoholinkäyttö ja stressaava elämäntyyli saattavat osaltaan kiihdyttää kasvua. Sukukalleuksiaan kannattaa varjella myös kylmettymiseltä, sillä paleltuminen voi laukaista eturauhasvaivat. Lisäksi ravitsemukseen ja tärkeiden hivenaineiden saantiin on syytä kiinnittää huomiota. 

Sen sijaan ylenpalttisella kahvinjuonnilla ei ole juuri vaikutusta eturauhasen liikakasvuun. Me suomalaiset olemme maailman mittapuulla todellista kahvikansaa, joten moni virtsaamis- tai pidätysvaikeuksista kärsivä mies kokeilee turhaan kahvittelutapojensa hillitsemistä oireidensa helpottamiseksi.

Turvallinen tapa elvyttää halut

Viime vuosina erilaiset luonnonmukaiset yrtti- ja rohtohoidot ovat kasvattaneet suosiotaan lievien tai keskivaikeiden eturauhasoireiden hoidossa. Esimerkiksi korkealaatuisista ainesosista valmistettu Norvital® Duroxin-ravintolisä auttaa ehkäisemään eturauhasen liikakasvua sekä voi lieventää jo laajentuneen rauhasen mukanaan tuomia kiusallisia virtsaamisvaivoja.

Norvital® Duroxin on turvallinen valmiste, jolla ei ole havaittu sivuvaikutuksia. Käyttämällä sitä säännöllisesti ja pitämällä samalla huolta kunnostasi voit siis ehkäistä eturauhasesi liikakasvua, helpottaa jo syntyneitä virtsaamisvaivoja sekä pitää itsesi miehenä myös makuuhuoneen puolella. Mitä aiemmin eturauhasen liikakasvu havaitaan, sen helpompi sitä on hoitaa ennen kuin vaiva alkaa heikentää elämänlaatuasi olennaisesti.