Nainen, harvenevatko hiuksesi – näin voit saada kauniit kutrisi takaisin

Yleensä naisten hiukset ohenevat vasta vaihdevuosien myötä, ja monen viisikymppisen naisen hiukset saattavatkin olla jo selvästi harventuneet. Osalla naisista hiukset alkavat lähteä kuitenkin jo kolmekymppisenä. Keinoja hiustenlähdön estämiseen on kuitenkin olemassa.

Hiusten oheneminen johtuu useimmiten androgeenisesta alopeciasta eli perinnöllisestä hiustenlähdöstä. Tätä perinnöllistä taipumusta esiintyy enimmäkseen miehillä, mutta myös joillakin naisilla. Moni hiustensa harvenemisen kanssa tuskaileva nainen ei kuitenkaan tiedä kärsivänsä tästä ongelmasta.

Naiset kokevat hiustenlähdön vahvemmin

Naiset huomaavat hiustenlähdön hiustenkasvun heikkenemisestä ja siitä, että päälaen hiukset ohenevat, lyhenevät ja sisältävät vähemmän pigmenttiä. Etenkin tummahiuksiset saattavat huomata päänahkansa näkyvän jakauksen kohdalta.

Professori Jonas Müntzing on tehnyt useita hiustenlähtöön liittyviä tutkimuksia sekä naisilla että miehillä.

Miehet ovat luultavasti valmistautuneempia varhaiseen hiustenlähtöön, varsinkin jos he ovat nähneet muiden perheenjäsenten kärsivän samasta asiasta, hän sanoo.

Naiset kokevat hiustenlähdön todennäköisesti vahvemmin. Toisin kuin miehet, he eivät luonnollisesti mielellään aja päätään kaljuksi hiusten lähdön piilottamiseksi. Jotkut saattavat myös pitää hiustenlähtöä merkkinä sairaudesta, jolloin asiasta voi olla vaikea puhua.

Hiustenkasvun elvyttämiseen ja hiustenlähdön estämiseen on silti olemassa keinoja. Provexin® A100HF on uudentyyppinen geeli, joka on kehitetty uudistamaan hiusten kasvua niillä, jotka kärsivät perinnöllisestä hiustenlähdöstä. Kliinisten tutkimusten mukaan lähes 60 % saa ainakin osan hiuksistaan takaisin geelin säännöllisen käyttämisen jälkeen.

Normaalisti ensin kasvaa ohut, niin kutsuttu vauvantukka (vellushius), jota ei välttämättä huomaa kovin helposti. Kun hiukset kasvavat normaalissa syklissä, voi kestää jonkin aikaa ennen kuin niistä tulee koostumukseltaan ja väriltään samanlaisia kuin aiemmin, kertoo Jonas Müntzing.

Monelle meistä, etenkin naisille, ennenaikainen hiustenlähtö voi olla henkisesti kova paikka, ja siksi siihen kannattaakin hakea apua. Kukapa nainen haluaisi menettää hiuksensa kolmekymppisenä?